Sezon na fasolę w pełni. Zazwyczaj większość z nas zjada ją ugotowaną z dodatkiem bułki tartej i masła. Dzisiejszy przepis jest inny. Składniki są proste, dostępne zazwyczaj w każdej lodówce. Danie jest sycące, nie wymaga dużego nakładu pracy.
FASOLA Z PARÓWKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
1 kg fasoli szparagowej
5 długich parówek
1 średnia cebula
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
Fasolę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki parówki. Gdy całość się podsmaży dodać koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i chwilę poddusić.
Ugotowaną fasolę odcedzić, jednak zostawić trochę wody z gotowania na dnie, aby uzyskać sos. Zawartość patelni dodać do fasoli, przykryć garnek i wymieszać "podrzucając".
Witaj Martyno,
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego.
Uwielbiam piec i gotować dla najbliższych i zawsze poszukuje nowych inspiracji w internecie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski. Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl