środa, 9 lipca 2014

Fasola z parówkami z sosie pomidorowym

Sezon na fasolę w pełni. Zazwyczaj większość z nas zjada ją ugotowaną z dodatkiem bułki tartej i masła. Dzisiejszy przepis jest inny. Składniki są proste, dostępne zazwyczaj w każdej lodówce. Danie jest sycące, nie wymaga dużego nakładu pracy.

























FASOLA Z PARÓWKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

1 kg fasoli szparagowej
5 długich parówek
1 średnia cebula
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
sól

Fasolę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki parówki. Gdy całość się podsmaży dodać koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę i chwilę poddusić.
Ugotowaną fasolę odcedzić, jednak zostawić trochę wody z gotowania na dnie, aby uzyskać sos. Zawartość patelni dodać do fasoli, przykryć garnek i wymieszać "podrzucając".


1 komentarz:

  1. Witaj Martyno,
    Twoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego.
    Uwielbiam piec i gotować dla najbliższych i zawsze poszukuje nowych inspiracji w internecie.
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski. Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń