poniedziałek, 23 czerwca 2014

Tort śmietanowo-truskawowy

Torty należą do ciast, które najczęściej robi się na różnego rodzaju jubileusze. I tak było również w moim przypadku. Ponieważ niedawno obchodziłam swoje 25-te urodziny postanowiłam zrobić torta ;) Najbardziej przypadają mi do gustu te przekładane bitą śmietaną i różnymi owocami. Sezon truskawkowy trwa nadal, dlatego właśnie taki tort zrobiłam. Elegancji dodają mu rurki waflowe ułożone dookoła. Był pyszny, polecam !































TORT ŚMIETANOWO TRUSKAWKOWY

BISZKOPT

3 jajka
20 dkg cukru
10 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4,5 łyżki wody

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianą, powoli dodając cukier. Następnie miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać 4,5 łyżki wody. Mąki przesiać razem z cukrem do pieczenia. Dodawać powoli do masy jajecznej i delikatnie mieszać najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

KREM

0,5 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki do bitej śmietany
1 mały serek waniliowy

DODATKOWO

konfitura z truskawek
rurki waflowe
truskawki
woda z cytryną do nasączenia

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikami, uważając aby jej nie przebić. Do ubitej śmietanki dodać serek, wymieszać.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Truskawki pokroić w kostkę. Przekładać biszkopt kolejno: nasączenie ( nie za dużo, ponieważ dżem i truskawki również go nasączą), dżem, truskawki, krem. Górną warstwę oraz boki tortu rowno rozsmarować bitą śmietaną. Górę wyłożyć truskawkami, natomiast boki rurkami waflowymi.

1 komentarz: