piątek, 13 czerwca 2014

Tarta francuska z kurczakiem, pomidorami i szpinakiem

Po wczorajszym obiedzie zostało nam dość sporo kurczaka z rożna. Postanowiłam wykorzystać go i zrobić tartę na cieście francuskim. Z dodatkiem sezonowego, świeżego szpinaku i malinowych pomidorów wyszła bardzo dobra :)

























TARTA FRANCUSKA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I SZPINAKIEM

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g świeżego szpinaku
1 malinowy pomidor
usmażona lub grilowana pierś kurczaka lub inne jego części ;)
mały kawałek sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Masa śmietanowo-jajeczna:

2 jajka
100 g śmietany 18%
sól
pieprz
chilli
zioła prowansalskie

Formę do tarty wyłożyć dokładnie ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.
Szpinak podsmażyć na maśle. Gdy zmniejszy swoją objętość dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka, przestudzony szpinak i pomidory.
Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i ziołami. Masą jajeczną zalać tartę, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut.

2 komentarze: