środa, 18 czerwca 2014

Fale Dunaju z malinami

Czas na pierwsze ciasto na moim blogu ;) Wszystkim zapewne dobrze znane, popularne Fale Dunaju. Bardzo smaczne piaskowo-kakowe ciasto z zatopionymi malinami a na wierzchu delikatny krem z bitej śmietany i polewa czekoladowa. Ciasto można robić również z jabłkami, grzuszkami, wiśniami lub innymi owocami sezonowymi.

























FALE DUNAJU Z MALINAMI

CIASTO:

5 jajek
1 szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki wody
3 łyżki kakao
owoce

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta cały czas miksując. Na koniec dodać 3/4 szklanki wody i wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do połowy dodać kakao, natomiast do reszty mąkę ziemniaczaną. Formę do pieczenia o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć jasną część ciasta, następnie owoce i na koniec ciemną część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

KREM:

0,5 litra śmietany kremówki
1 serek waniliowy
4 łyżki cukru pudru
2 zagęstniki Śmietan-fix

Kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i zagęstnikami. Uważać, aby nie przebić śmietany. Na koniec dodać serek i wymieszać. Wyłożyć krem na upieczone i wystudzone ciasto.

POLEWA:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2,5 łyżki masła
3 łyżki wody

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Dodać cukier puder, kakao i wodę. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Przestudzoną polewę wylać równomiernie na krem.

Ciasto pozostawić w lodówce do schłodzenia najlepiej na całą noc ;)

1 komentarz: