sobota, 14 czerwca 2014

Spaghetti ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i bazylią

Spaghetti należy do tych dań, które robię gdy za bardzo nie mam czasu. Po powrocie z pracy, kiedy jest jeszcze inna masa rzeczy do zrobienia. To spaghetti robię zazwyczaj latem, gdy jest sezon na świeże malinowe pomidory, wtedy jest najlepsze. Co prawda można zrobić również z pomidorów z puszki, ale to już nie jest "to". Danie jest lekkie, bez dodatku mięsa.

































SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I BAZYLIĄ
( dla 2 osób)

250 g makaronu spaghetti
3 wieksze pimidory malinowe
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szczypta chilli
łyżeczka cukru


Posiekany czosnek delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Dusimy do czasu, aż pomidory zmiękną i rozpadną się. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i cukrem. Na samym końcu dodajemy porwane listki bazylii. Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Podajemy odrazu po przygotowaniu. Można posypać startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz