wtorek, 17 czerwca 2014

Wytrawne naleśniki

Naleśniki są daniem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Najczęściej robi się je na słodko, z owocami, dżemem lub czekoladą. Ja natomiast częściej naleśniki robię na słono. Nadziewać można je wszystkim na co tylko mamy ochotę. Dzisiejsza wersja zawiera szpinak, szynkę i podpieczone pomidory. Najlepsze są z dodatkiem sosu czosnkowego ;)

























WYTRAWNE NALEŚNIKI 
( proporcje na około 10 naleśników )

1,5 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 jajko
około 2 szklanek mąki

Nadzienie:

200 g świeżego szpinaku
Ząbek czosnku
Szynka
2 średnie pomidory

Z podanych powyżej składników wyrobić gładkie naleśnikowe ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste to rozrzedzić mlekiem, natomiast jeśli zbyt rzadkie to dosypać więcej mąki. Usmażyć naleśniki. Pomidory pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem i podpiec w piekarniku przez około 15 minut. Następnie faszerować naleśniki kolejno szpinakiem, szybnką i pomidorami. Zwinąć na kształt krokieta. Ułożyć na blasze i podpiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.




1 komentarz: