wtorek, 10 czerwca 2014

Krem kalafiorowy z serkiem topionym


Obecnie panujące upały trochę zniechęcają mnie do gotowania. Zupy kremy idealnie sprawdzają się w taką pogodę. Zaraz po pomidorowym krem z kalafiora bardzo przypadł mi do gustu. Jest lekki i banalny w wykonaniu, a serek topiony nadaje mu kremowej konsystencji !


























KREM KALAFIOROWY Z SERKIEM TOPIONYM
( dla 4 osób )

1 średni kalafior
pół większej cebuli
pietruszka- korzeń
1 marchewka
pół podłużnego naturalnego serka topionego
3 szklanki bulionu
szczypta chilli
sól
pieprz
oliwa

Cebulę podmażyć na oliwie. Dodać marchew i pietruszkę, chwilę podsmażać, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać kalafiora i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać serek topiony i poczekać aż się rozpuści. Zupę zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku i podawać. Jako dodatek proponuję groszek ptysiowy :)

3 komentarze: