poniedziałek, 9 czerwca 2014

Klopsiki w pomidorach

Od dawna intensywnie myślałam nad założeniem własnego bloga kulinarnego, na którym mogłabym dzielić się swoją pasją jaką jest gotowanie. Uwielbiam pichcić dla męża, rodziny i przyjaciół. Wreszcie zdobyłam się na odwagę i udało się.


Staram się gotować zdrowo a zarazem smacznie. Moim pierwszym opublikowanym daniem będą klopsiki w pomidorach. Wyraziste w smaku za sprawą chilli i curry, soczyste. Klopsiki nie są smażone, a pieczone przez co nie są tak kaloryczne i ciężkie.





















KLOPSIKI W POMIDORACH
( dla 4 osób )

700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej namoczonej w wodzie lub namoczona kajzerka
pół pęczka szczypioru
3 ząbki czosnku
łyżeczka curry
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki cynamonu
2 puszki pomidorów z puszki lub 4 świeże pomidory
sól
pieprz
oliwa z oliwek


Mięso mielone umieścić w głębszym naczyniu, dodać jajko, bułkę i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Następnie formować średniej wielkości klopsiki i układać na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Klopsiki skropić oliwą i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. W między czasie przewrócić na drugą stronę.
W rondlu poddusić pomidory, doprawić solą i peprzem. Klopsiki po podpieczeniu przełożyć do pomidorów wraz z wszystkimi sokami, które wytopią się z mięsa. Podgotować jeszcze przez 10 minut.

My zazwyczaj jemy je z bagietką czosnkową ;)

4 komentarze:

  1. Cześć :) powodzenia w prowadzeniu bloga i duuużo satysfakcji życzę!
    A pomysł z pieczeniem klopsików bardzo fajny, nie robiłam tak jeszcze. Na pewno wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń