Po wczorajszym obiedzie zostało nam dość sporo kurczaka z rożna. Postanowiłam wykorzystać go i zrobić tartę na cieście francuskim. Z dodatkiem sezonowego, świeżego szpinaku i malinowych pomidorów wyszła bardzo dobra :)
TARTA FRANCUSKA Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I SZPINAKIEM
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g świeżego szpinaku
1 malinowy pomidor
usmażona lub grilowana pierś kurczaka lub inne jego części ;)
mały kawałek sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Masa śmietanowo-jajeczna:
2 jajka
100 g śmietany 18%
sól
pieprz
chilli
zioła prowansalskie
Formę do tarty wyłożyć dokładnie ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut.
Szpinak podsmażyć na maśle. Gdy zmniejszy swoją objętość dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka, przestudzony szpinak i pomidory.
Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i ziołami. Masą jajeczną zalać tartę, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut.
oj zapowiada sie smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuń